blat 1;2 (total)
- 14 albusuri
- 14 linguri zahar (200 g)
- 30 linguri nuca macinata (340 g)
- 4 linguri faina (80 g)
- 1/2 praf de copt
blat 3 – pandispan
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 4 linguri ulei
- 4 linguri faina
crema
- 14 galbenusuri
- 250 g zahar (pudra)
- 3 pachete de unt 83%
- 1 lingura de cacao + esenta rom
- 1 lamaie + 1/2
portocala, coaja si zeama
- 1 lingura nes + 1 lingura zahar pudra + 1 lingura
lapte
glazura de krantz
- 12 linguri zahar
- 1/2 kg nuca maruntita
Blat 1
7 albusuri se bat bine (tambal) cu 7 linguri (130 g) zahar.
Se adauga 15 linguri (170 g) nuca macinata, 2 linguri de faina, 1/4 praf de copt si se amesteca usor.
In tava mare de aragaz, se pune o foaie de copt, se unge cu unt sau margarina si se toarna compozitia de albus si nuca. Se niveleaza si se coace aprox. 20 minute in cuptorul preincazit la foc mic (180 grade).
Se trage blatul copt, cu tot cu hartia de copt, pe masa de lucru si se desprinde blatul de hartie cu un cutit cu lama lunga.
Blatul 2
Se procedeaza la fel ca la Blatul 1
Blatul 3 – pandispan
4 albusuri se bat bine cu 4 linguri de zaharul.
Se adauga galbenusurile frecate cu uleiul si se amesteca usor.
Se incorporeaza usor 4 linguri de faina.
Se coace pandispanul in tava mare de aragaz, tapetata cu hartie de copt, la fel ca Blatul 1;2
Blaturile, pe masura ce se coc, se pun suprapuse si se lasa la racit.
Crema de baza
14 galbenusuri impreuna cu 300 g zahar se fierb in bain-marie (intr-o cratita asezata in alta cratita cu apa care fierbe la foc mic) pana se obtine o crema groasa, pufoasa si consistenta. Se lasa la racit.
3 pachete de unt moale (scos din frigider cu o zi inainte) se freaca spuma si se incorporeaza crema de galbenusuri.
Crema se imparte in 3 parti, astfel:
- 1/4 din crema se amesteca cu o lingura de cacao si esenta de rom
- 1/4 din crema se amesteca cu coaja si sucul de la o lamaie si o jumatate de portocala
- 1/2 din crema se amesteca cu o lingura de nes frecat cu o lingura de zahar pudra si o lingura de lapte (sau apa)
Glazura de krantz
Zaharul se topeste intr-o cratita neaderenta si se adauga nuca maruntita (nu se piseaza fin, trebuie sa se simta bucatelele de nuca). Se amesteca si se intinde compozitia pe o foaie de copt. Rece se zdrobeste cu sucitorul.
Krantzul se poate pregati cu o zi inainte.
Asamblarea
In tava de copt se aseaza:
- Blatul 1
- Crema de cacao
- Blatul 3 – pandispanul
- Crema de lamaie si portocala
- Blatul 2
- Crema de nes care se intinde si pe margini
Tortul se presara deasupra si pe margini cu krantz.
Este spornic si delicios