Tort Krantz

Tort Krantz

Ingrediente

blat 1;2 (total)

- 14 albusuri

- 14 linguri zahar zahar (200 g)

- 30 linguri nuca macinata (340 g)

- 4 linguri faina faina (80 g)

- 1/2 praf de copt

blat 3 – pandispan

- 4 oua oua

- 4 linguri zahar zahar

- 4 linguri ulei

- 4 linguri faina faina

crema

- 14 galbenusuri

- 250 g zahar zahar (pudra)

- 3 pachete deunt unt 83%

- 1 lingura de cacao cacao + esenta rom

- 1 lamaie lamaie + 1/2 portocala portocala, coaja si zeama

- 1 lingura nes + 1 lingura zahar zahar pudra + 1 lingura lapte lapte

glazura de krantz

- 12 linguri zahar zahar

- 1/2 kg nuca maruntita

Mod de preparare

Blat 1

7 albusuri se bat bine (tambal) cu 7 linguri (130 g) zahar.

Se adauga 15 linguri (170 g) nuca macinata, 2 linguri de faina, 1/4 praf de copt si se amesteca usor.

In tava mare de aragaz, se pune o foaie de copt, se unge cu unt sau margarina si se toarna compozitia de albus si nuca. Se niveleaza si se coace aprox. 20 minute in cuptorul preincazit la foc mic (180 grade).

Se trage blatul copt, cu tot cu hartia de copt, pe masa de lucru si se desprinde blatul de hartie cu un cutit cu lama lunga.

Blatul 2

Se procedeaza la fel ca la Blatul 1

Blatul 3 – pandispan

4 albusuri se bat bine cu 4 linguri de zaharul.

Se adauga galbenusurile frecate cu uleiul si se amesteca usor.

Se incorporeaza usor 4 linguri de faina.

Se coace pandispanul in tava mare de aragaz, tapetata cu hartie de copt, la fel ca Blatul 1;2

Blaturile, pe masura ce se coc, se pun suprapuse si se lasa la racit.

Crema de baza

14 galbenusuri impreuna cu 300 g zahar se fierb in bain-marie (intr-o cratita asezata in alta cratita cu apa care fierbe la foc mic) pana se obtine o crema groasa, pufoasa si consistenta. Se lasa la racit.

3 pachete de unt moale (scos din frigider cu o zi inainte) se freaca spuma si se incorporeaza crema de galbenusuri.

Crema se imparte in 3 parti, astfel:

- 1/4 din crema se amesteca cu o lingura de cacao si esenta de rom

- 1/4 din crema se amesteca cu coaja si sucul de la o lamaie si o jumatate de portocala

- 1/2 din crema se amesteca cu o lingura de nes frecat cu o lingura de zahar pudra si o lingura de lapte (sau apa)

Glazura de krantz

Zaharul se topeste intr-o cratita neaderenta si se adauga nuca maruntita (nu se piseaza fin, trebuie sa se simta bucatelele de nuca). Se amesteca si se intinde compozitia pe o foaie de copt. Rece se zdrobeste cu sucitorul.

Krantzul se poate pregati cu o zi inainte.

Asamblarea

In tava de copt se aseaza:

- Blatul 1

- Crema de cacao

- Blatul 3 – pandispanul

- Crema de lamaie si portocala

- Blatul 2

- Crema de nes care se intinde si pe margini

Tortul se presara deasupra si pe margini cu krantz.

Este spornic si delicios