- 350 g faina
- 175 g unt rece
- 5 linguri apa rece
- sare,
piper
- 300 g bacon
- 4 oua
- 200 ml smantana pt. gatit
- 100 ml lapte
- 100 g branza (telemea, cascaval, etc)
- ceapa verde
- ardei rosu (facultativ)
Untul rece se taie cubulete se amesteca cu faina si sarea cu varful degetelor pana cand se obtin niste “firmituri”. Se adauga apa cate o lingura, framantand bine si repede, nu mai mult de 5 minute, pana se obtine o crema omogena. Se pune aluatul intr-o folie alimentare si se da la frigider minim 30 minute.
Aluatul se scoate din frigider pe o suprafata pudrata cu faina si se intinde in foaie rotunda, putin mai mare decat tava de copt. Se aseaza foaia in tava de tarta, presand cu degetele pe fundul tavii si pe pereti. Se indepartraza surplusul de aluat.
Se introduce tava din nou in frigider pentru 15 minute. Se scoate aluatul din frigider si se inteapa cu furculita din loc in loc. In tava se aseaza o hartie de copt peste care se adauga niste greutati (ex. boabe de fasole) si se introduce in cuptor la 200 grade pentru 20 minute.
Se scoate tava din cuptor, se inlatura foaia de copt cu greutatile si se toarna in tava umplutura. Se coace tarta in cuptor pana se rumeneste frumos deasupra.
Pentru umplutura se bat ouale cu smantana si laptele, se adauga branza, baconul prajit si scurs de grasime, ceapa verde taiata marunt, ardeiul taiat cubulete, sare si piper pisat dupa gust (mie imi place sa pun mai mult piper).
Tarta se taie dupa ce s-a racorit.