crusta
- 250g faina
- 80g zahar pudra
- sare
- 120g unt
- 1 galbenus de ou
- 3 linguri apa rece
- zahar vanilat
umplutura
- 3 mere mari
- 1 lingura unt
- 100ml apa
- 2 linguri zahar tos
- sare
- 1 lingurita scortisoara
decor
- 5 mere
- 1 lamaie mare-zeama
- 1 lingura zahar tos
- 1 lingura gem de caise
Faina, zaharul si sarea se amesteca cu untul, cu varful degetelor, pana capata aspect nisipos.
Se adauga galbenusul de ou, apa si vanilia si se amesteca pana devine un aluat omogen. Se da aluatului forma de disc, se inveleste in folie alimentara si se da la frigider.
Cele 3 mere se curata, se taie cuburi.
Intr-o tigaie mai mare se pune untul la topit, se adauga zaharul, apa, sarea si scortisoara. Cand devine ca un sirop se adauga cuburile de mere si se fierb la foc mic, pana se inmoaie merele. Cu o furculita se paseaza merele (nu trebuie sa devina pasta), dupa care se mai pun pe foc 2 minute. Se lasa la racit.
Foaia de aluat se intinde cu facaletul intr-un disc putin mai mare decat tava de tarta. Se aseaza in tava neunsa si cu degetele se preseaza bine pe peretii tavii. Surplusul se taie cu un cutit.
Peste aluat se toarne merele fierte si racite, se niveleaza si se da tava la frigider pana se pregatesc merele de decor.
Cele 5 mere se curate de coaja si cotor, se taie in sferturi, iar fiecare sfert se taie in feliute foarte subtiri.
Se scoate tava din frigider si feliutele de mere se aseaza in tava, in picioare, putin suprapuse, in cercuri concentrice.
Deasupra se presara putin zahar tos si se coace in cuptorul preincalzit la 200 grade, timp de 50-60 minute, pana aluatul si merele se rumenesc usor.
Scoatem tarta din cuptor si cat este calda ungem merele cu gem de caise amestecat cu putina apa.
Dupa ce tarta se raceste bine, se taie felii cu un cutit bine ascutit.
Tarta este foarte frageda si delicioasa.