- 6-7 mere
- 5 linguri de zahar
- 100 g unt
- 4 oua
- 2 linguri de ulei
- 4 linguri zahar
- 1 zahar vanilat
- zeama de la 1/2 lamaie
- 4 linguri faina
- 1/2 praf de copt
Se curata merele de cotor si de coaja si se taie felii rotunde
Intr-o tava rotunda sau o cratita se caramelizeaza cele 5 linguri de zahar. Zaharul caramel se intinde pe fundul tavii si putin pe margini (~ doua degete).
Cand caramelul s-a racit, se aseaza pe fundul tavii rondelele de mere, suprapuse. Deasupra se pune untul taiat bucatele.
Se da la cuptor, la foc potrivit, pana se inmoaie merele. Dupa ce s-au copt merele se scoate tava din cuptor.
Intre timp se face pandispanul. Se separa ouale. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, se adauga zaharul, vanilia si zeama de lamaie. Se bat albusurile in continuare bine, se incorporeaza galbenusurile frecate cu uleiul si apoi faina amestecata cu praful de copt
Se toarna aluatul peste mere si se da la cuptor pana se rumeneste usor (se incearca cu scobitoarea).
Se desprinde prajitura de pe marginea tavii (cu un cutit) si se rastoarna pe un platou.
Cine doreste poate servi prajitura cu frisca