aluatul
- 250 g branza
- 120 g unt min 80%
- 100 g untura (sau
unt gras)
- 50 g cascaval ras
- 250 faina
- sare
- piper (optional)
pentru umplutura
- 100 g cascaval ras fin
- 50 g seminta floarea soarelui
decor
- 1 ou
- seminte de dovleac
Pentru aluat se amesteca branza (eu am folosit branza dulce in amestec cu branza de burduf) cu grasimea si cascavalul ras, sare si piper dupa gust, iar la final se incorporeaza faina.
Va iesi o compozitie moale si lipicioasa. Se pune aluatul intr-o folie alimentara si se pune la frigider peste noapte (aluatul se poate pastra la frigider 3-4 zile).
Aluatul racit se intinde in foaie subtire (3-4 mm grosime), se presara cu cascaval ras si seminte de floarea soarelui.
Foaia de aluat se impatureste in trei, partea stanga peste partea din mijloc iar partea dreapta peste partea din mijloc, apoi treimea de sus peste partea din mijloc si treimea de jos peste partea din mijloc. Se lasa 10 minute sa se odihneasca.
Se intinde din nou aluatul in foaie subtire, se presara cascaval si seminte si se repeta impaturirea, lasand aluatul la odihna 10 minute.
Se intinde aluatul in foaie subtire de 5-6 mm grosime. Cu un pahar cu diametrul de aprox. 4 cm se decupeaza pogacelele care se aseaza in tava pe hartie de copt. Se ung pogacelele cu ou batut si se aseaza semintele de dovleac deasupra.
Se coc pogacelele in cuptorul preincalzit la foc mediu (180 grade) timp de 25-30 minute, pana se rumenesc frumos.