Placinta cu spanac Floarea Soarelui

Placinta cu spanac Floarea Soarelui

Ingrediente

aluatul

- 250 g făină

- 1 ou si 1 albus

- 120 ml apa calduta

- 2 linguri ulei

- 1 lingura zahar zahar

- 5 g drojdie uscata

- sare sare

umplutura

- 220 g spanac

- 1 ceapa ceapa mica

- 100 g branza dulce

- 100 g telemea

- 1 lingura iaurt gras

- 1 galbenus ou

- sare sare, piper piper

decor

- 1 galbenus ou sau 1 ou mic

- seminte floarea soarelui

Mod de preparare

Drojdia se amesteca cu zaharul, 2 linguri de faina si putina apa calduta pentru a obtine maiaua, care se lasa la crescut.

In faina se adauga 1 ou si 1 albus, maiaua crescuta si se amesteca bine adaugand treptat apa calduta si putina sare

Se framanta aluatul adaugand treptat uleiul, pana devine fin si elastic (aluatul trebuie sa fie putin mai tare decat cel de cozonac).

Se pune aluatul intr-un castron uns cu ulei, se acopera cu folie alimentara si se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul.

Intre timp se pregateste umplutura. Spanacul congelat se dezgheata si se pune pe foc impreuna cu cepa pana scade zeama. Se adauga branza, iaurtul, oul, sare si piper dupa gust si se amesteca bine.

Se imparte aluatul in 2 parti egale si se indind cu facaletul doua discuri egale de aprox. 26 cm

Prima foaie se aseaza in tava de aragaz, pe o hartie de copt. Deasupra se pune 1/3 din umplutura in mijlocul foii. Restul de 2/3 din umplutura se aseaza pe marginea foii, sub forma de inel, la 1,5 cm. distanta fata de marginea foii.

Deasupra se aseaza a doua foaie. Se lipesc cele doua discuri pe margine prin presare bine cu furculita. In mijloc se aseaza un castonel cu gura in jos, care sa prinda in interior umplutura din mijloc. Se apasa putin pentru a lipi cele doua foi.

Placinta astfel aranjata se taie, cu un cutit bine ascutit, in 4 sferturi, iar fiecare sfert se taie in 4 parti. Fiecare feliuta rezultata in urma taierii se intoarce la 90 grade. Rezulta astfel o floare cu 16 petale de culoare verde.

Se scoate castronelul din mijlocul placintei, se unge placinta cu galbenus, iar in mijloc se presara seminte de floarea soarelui.

Se coace placinta in cuptorul preincalzit la 180 grade (foc mediu) pentru 30-40 minute, pana se rumeneste frumos.

Placinta este foarte frumoasa si foarte gustoasa.