- 550 g faina
- 25 g drojdie proaspata
- 200 ml lapte
- 100 ml apa
- 60 g miere
- 2 lingurite sare
- 40 g ulei
500 g faina se cerne intr-un castron, se adauga sare, se amesteca
Laptele se amesteca cu apa, se incalzeste la 35-40 grade. Se adauga mierea si se amesteca pana la dizolvare
Drojdia se faramiteaza intr-un castronel, se adauga 4-5 linguri de lichid cald la 35-40 grade, si se amesteca pana la dizolvarea drojdiei.
Se toarna compozitia calda (nu fierbinte) peste faina si se amesteca pana la omogenizare.
Se framanta aluatul, turnand treptat uleiul, pana devine uniform si elastic (aprox. 15-20 min la robotul de bucatarie).
Daca aluatul este prea moale, se mai adauga treptat din faina ramasa, dar in total sa nu depaseasca cele 550 g de faina.
Aluatul se pune intr-un bol uns cu ulei, se acopera cu folie alimentara si se lasa la dospit o ora sau pana isi dubleaza volumul (40 grade in cuptorul electric).
Se rastoarna aluatul pe masa presarata cu faina, se da o forma dreptunghiulara, presand cu degetele pe toata suprafata. Se ruleaza strans, presand ruloul si in timpul rularii si la sfarsit, pentru a se lipii bine toate straturile.
Se pune ruloul in tava (32x11x10) tapetata cu hartie de copt si unsa usor cu ulei, presand usor cu degetele deasupra ruloului. Se lasa la crescut cu folie alimentara deasura.
Se coace in cuptorul incalzit la 190 grade, pe raftul din mijloc. Pe fundul cuptorului se pune o craticioara cu apa fierbinte (500-600 ml) si se coace painea 25 min (fara a deschide usa de la cuptor), dupa care se scoate craticioara cu apa si se mai lasa la copt inca 20-25 min (in total 45-50 minute).
Daca painea s-a rumenit deasupra inainte de a se finaliz coacerea, se pune deasupra o foaie de copt umezita cu putina apa.
Pentru a verifica daca painea este coapta se bate cu degetele pe fundul painii; daca suna a gol este coapta.
Se scoate din cuptor, se unge suprafata painii cu apa rece, se scoate din tava, se aseaza pe un gratar si se acopera cu un prosop. Se lasa sa se raceasca complet, inainte de a o felia.
Painea este foarte gustoasa, pufoasa si coaja usor crocanta.