Gem de caise

Gem de caise

Ingrediente

- 1 kg caise caise fara samburi

- 600 g zahar zahar

- 1 lamaie lamaie

Mod de preparare

Caisele fara samburi, rupte in bucati, se pun intr-o cratita cu gura larga, pe foc iute la inceput, iar apoi se lasa focul la mediu. Se fierbe gemul o jumatate de ora fara zahar, amestecand periodic, pana se inmoaie fructele. O jumatate de lamaie se taie felii subtiri si se adauga in cratita cu gemul.

Dupa ce fructele au fiert o jumatate de ora si s-au inmuiat, se adauga zaharul si zeama de la cealalta jumatate de lamaie.

Se fierbe in continuare gemul la foc mic, amestecand din cand in cand.

Timpul de fierbere difera in functie de continutul de apa al fructelor. Pentru a verifica daca gemul este gara, se pune o cantitate mica de gem pe o farfuriuta la congelator, pentru cateva minute. Daca gemul nu este suficient de consistent, se mai lasa la fiert.

Cand gemul este gata, borcanele spalate si sterilizate se aseaza pe o tava metalica sau pe o lama de cutit, pentru a evita craparea lor din cauza gemului fierbinte.

Se pune gemul clocotit in borcane, se capseaza si se introduc borcanele sub o plapuma groasa, pentru a se raci foarte lent.

Cand ajung la temperature camerei, intre 2-3 zile, borcanele se eticheteaza si se pun in camara.

Gemul sterilizat astfel tine si cativa ani. Nu este necesar sa puneti conservant.