aluat nisipos
- 140g unt la temperature ca
merei
- 100g zahar pudra
- 1 galbenus de ou crud
- 1 galbenus de ou fiert, ras fin
- 1/2 lingurita esenta vanilie
- 270g faina de patiserie
- 1/4 lingurita sare fina
ornamente
- 2 lingurite coaja rasa de lamaie/limeta
- 1 plic ceai negru sau verde
- 1 lingura cacao
Aluat nisipos
Untul moale si zaharul pudra se mixeaza la viteza mica. Se adauga galbenusurile si esenta de vanilie, se amesteca.
Faina de patiserie se cerne impreuna cu sarea (faina de patiserie se poate obtine astfel: dintr-o cana de faina normala se scot 2 linguri de faina care se inlocuiesc cu 2 linguri de amidon de porumb).
Faina se adauga in amestecul de unt si se amesteca pana la incorporare. Rezulta un aluat usor lipicios.
Aluatul se imparte in 4 parti egale, din care se vor face 3 tipuri de fursecuri.
Nota: pentru a putea manevra mai usor aluatul, se foloseste foarte putina faina normala.
1. Prima bucata de aluat se amesteca cu coaja de lamaie sau limeta, se formeaza un sul cu diametrul de aprox. 3 cm, se inveleste intr-o folie alimentara si se da la rece.
2. A doua bucata se amesteca cu frunzele dintr-un pliculet de ceai (frunze maruntite) si se formeaza un sul. Acesta se preseaza cu un cutit mare lateral si deasupra, pentru a forma o bara cu sectiune patrata sau dreptunghiulara. Se inveleste in folie alimentara si se da la rece.
3. A treia bucata se amesteca cu o lingura de cacao cernuta, se formeaza un dreptunghi de 2-3 mm grosime.
A patra bucata se formeaza un dreptunghi cu dimensiuni egale cu cel de cacao.
Nota: pentru a lucra mai usor aluatul, cele doua foi se vor intinde cu facaletul intre doua foi de copt
Cele doua bucati dreptunghiulare se suprapun si se ruleaza usor sa nu se rupa, cu foaia alba la exterior. Ruloul rezultat se inveleste in folie alimentara si se da la rece pana se intareste bine.
Dupa ce bucatile de aluat s-au intarit la rece, se formeaza fursecurile, astfel:
1. Sulul de aluat cu coaja de lamaie se unge pe toate partile cu putin albus si se tavaleste prin bombonele colorate. Se taie discuri groase de 5-6 mm care se coc la 160 grade, 15-20 minute.
2. Sulul de aluat cu frunze de ceai se taie felii groase de 5-6 mm care se coc la 160 grade, 15-20 minute.
3. Ruloul format din cele doua foi de aluat se taie discuri de 5-6 mm care se coc la 160 grade 15-20 minute.
La terminarea timpului de coacere fursecurile sunt inca moi, dar dupa racire se intaresc.
Sunt foarte aspectoase si gustoase.