Cozonac cu nuca

Cozonac cu nuca

Ingrediente

- 500 g faina faina cernuta

- 250 ml lapte lapte cald

- 100 gunt unt (sau 50gunt unt + 50g smantana grasa pt. fisca)

- 3 galbenusuri

- 100 g zahar zahar

- 25 g drojdie

- vanilie

- coaja de portocala portocala

- coaja de lamaie lamaie

- 1 praf de sare sare

umplutura

- 3 albusuri

- 2 linguri de zahar zahar

- 1 praf de sare sare

- esenta rom

- 200 g nuca macinata

- 1 lingura de cacao cacao

- 100g rahat taiat cubulete

Mod de preparare

NOTA: pentru a iesi cozonacul mult mai pufos, 100g de unt se poate inlocui cu 50g unt + 50g smantana grasa pt. frisca.

Drojdia se pune intr-un bol, se adauga 2 linguri de faina, 1/2 lingura de zahar, putin lapte, se amesteca bine si se lasa maiaua la crescut.

Galbenusurile se freaca cu un praf de sare si zaharul, pana se albesc.

Intr-un bol mare se pune faina, galbenusurile cu zaharul, maiaua crescuta, se amesteca bine, turnand treptat restul de lapte. Dupa ce s-a incorporsat toata faina se adauga treptat untul moale, smantana si mirodeniile. Se framanta pana aluatul devine fin si elastic. Eu am folosit robotul de bucatarie si a iesit foarte bine.

Se pune aluatul intr-un castron uns cu ulei, se acopera cu o folie de plastic si se lasa la crescut intr-un loc caldut aproximativ o ora sau pana isi dubleaza volumul.

Intre timp albusul se bate spuma cu un praf de sare, 2 linguri de zahar si putina esenta de rom. Nuca macinata se amesteca cu o lingura de cacao si se incorporeaza in albusul batut spuma.

Dupa ce aluatul a crescut, se unge masa cu ulei, se rastoarna aluatul pe masa si se taie in doua parti egale. Se intind doua foi groase de un centimetru, se ung cu amestecul de nuca, se presara cubuletele de rahat si se ruleaza usor. Se obtin doua rulouri care se impletesc si se aseaza in tava de cozonac tapetata cu hartie de copt si unsa cu unt sau ulei in prealabil.

Tava cu cozonacul se mai lasa la crescut 20-30 minute. Se unge cozonacul cu ou batut si se presara zahar tos (brun). Se coace cozonacul in cuptorul preincalzit la 160 grade timp de 50-60 minute, pana se rumeneste deasupra.

Cozonacul se scoate din tava dupa ce s-a racorit putin.

Este foarte bun, aromat si foarte pufos.