3 oua
3-4 linguri zahar
130 ml lapte
400 gr faina
25 gr drojdie
coaja rasa de portocala
1 vanilie
1 lingurita esenta rom
1 praf de sare
120 gr unt
200 g nuca macinata sau mac
Laptele il incalzim putin cu cele 3 linguri de zahar, punem drojdia, putina faina, amestecam bine si lasam sa se umfle putin.
Intr-un bol punem faina cernuta, coaja rasa deportocala, vanilia, romul.
Galbenusurile le batem spuma cu sarea si le punem peste faina. Turnam usor amestecul de lapte cu drojdie, adaugam untul moale si incepem sa framantam, pana aluatul devine nelipicios si ingredientele sunt bine incorporate. Se lasa la crescut aprox. 1 ora.
Ungem putin masa de lucru cu unt sau ulei, iar cu un sucitor intindem aluatul pana obtinem un dreptunghi de grosimea unui centimetru (cu aproximatie). Intindem uniform peste foaie nuca sau macul (amestecat cu albusul batut bine cu 1-2 linguri de zahar).
Rulam foaia, o asezam in tava unsa cu unt si o lasam 1 ora la crescut intr-un loc caldut.
Dupa acest timp, ungem cozonacul cu ou batut si presaram zahar tos, pentru aspect, si introducem tava in cuptorul incins, la o temperatura de aprox. 180C si 0 lasam aprox. 35 minute, pana se rumeneste.