- 750 g carne tocata amestec ( vita+porc)
- 60 g pesmet uscat
- 40 g pesmet proaspat
- patrunjel tocat
- 50 g parmesan ras
- 1 ou batut
- 1/4 lingurita nucsoara
- 2 lingurite sare
- 1/2 lingurita piper macinat
- 180 ml apa calda
- ulei pentru prajit
pentru sos
- 2 linguri ulei
- 1 ceapa mare tocata
- 3 catei usturoi maruntiti
- 1/2 cana vin rosu
- 1 conserva rosii tocate
- patrunjel tocat
- 1 ½ lingurita sare
- 1 ½ lingurita piper macinat
Pesmetul proaspat se face din miez de paine mai veche (de 3 zile) maruntit in mixer.
Toate ingredientele pentru chiftele se amesteca bine cu mana si se formeaza chiftele rotunde cu diametrul de aprox. 3,5-4 cm.
Intr-o tigaie se pune ulei in strat de 1/2 cm si cand s-a incins se pun chiftelele care se prajesc pe ambele parti. Chiftelele nu trebuie prajite complet, deoarece se vor fierbe in sos. Dupa ce sunt gata chiftelele se scot pe un servet de hartie.
Uleiul folosit se arunca si in tigaie se pun 2 linguri de ulei proaspat, se adauga ceapa tocata, iar cand aceasta s-a inmuiat se pune usturoiul. Dupa un minut se pun celelalte ingredient. Cand sosul incepe sa fiarba se adauga chiftelele. Se fierbe totul la foc mic (cu capacul pus intr-o parte) timp de 25-30 minute, pana se ingroasa sosul.
Chiftelele cu sos se servesc calde alaturi de cartofi sau paste, dupa preferinta.
NOTA: cine doreste sa evite prajeala, poate pune chiftelele direct in sosul care fierbe incet.