Tort egiptean

Tort egiptean

Ingrediente

foile:

pentru o foaie (trebuie 3 foi)

 2 albusuri

 2 linguri de zahar zahar

 1/2 lingura de faina faina

 40 g alune sau nuci macinate

crema 1:

 6 galbenusuri

 6 linguri de zahar zahar pudra

 340 ml lapte lapte

 2 linguri faina faina sau amidon ( eu am pus amidon)

 170 gunt unt nesarat

 esenta de vanilie

crema 2:

 200 ml frisca

 150 g zahar zahar

 120 g alune sau nuci zdrobite bucati mai mari

Mod de preparare

Pentru foi: batem albusurile spuma , adaugam zaharul si batem pana acesta se topeste. Amestecam faina cu alunele(nucile) macinate si adaugam la compozitia de albusuri. Punem hartie de copt pe fundul unei forme cu diametrul de 22 cm, intindem compozitia uniform si coacem la foc mic timp de 25 minute.

Procedam la fel si cu celelalte doua foi (pentru ca albusul sa se bata bine, toate ustensilele trebuie sa fie foarte curate, fara urme de grasime)

Pentru crema 1, cele 6 galbenusuri ramase de la foi le amestecam intr-o craticioara cu amidon , zahar si laptele adaugat treptat. Punem craticioara pe foc si amestecam mereu pana se ingroasa continutul ca o budinca, apoi luam de pe foc crema si o lasam sa se raceasca. Untul il mixam intr-un castron doar cat sa se “dezmorteasca” si adaugam putin cate putin din crema racita. Picuram cativa stropi de esenta de vanilie si crema este gata.

Pentru crema 2, topim zaharul si apoi il turnam in strat subtire pe o tava tapetata cu hartie de copt. Lasam sa se raceasca si il dezlipim usor, apoi il zdrobim ( punem bucatile intr-o punga de plastic si le batem cu sucitorul).

Batem frisca tare si adaugam caramelul zdrobit si miezul de nuca ( alune ) zdrobit si el.

Asamblam tortul astfel: punem prima foaie, 1/3 din crema de vanilie,1/3 din crema de frisca. Procedam la fel in continuare si cu celelalte foi. Ultimul strat va fi crema de frisca.

Lasam la frigider cateva ore, timp in care caramelul se va topi putin in frisca. Taiem cu un cutit bine ascutit. Este delicios.