Tort caramel

Tort caramel

Ingrediente

blat:

- 4 oua oua

- 8 linguri de zahar zahar

- 7 linguri de faina faina

- 1 lingura cacao cacao

- o priza praf de copt

crema

- 10 linguri de zahar zahar

- 200 ml lapte lapte

- 250 ml frisca

- 3 oua oua

- 1 lingura amidon alimentar sau faina faina

- 10 g gelatina

pentru insiropat

- 100 ml apa

- 1 lingura zahar zahar

- 1 lingurita esenta de rom

Mod de preparare

Blatul este unul clasic, poate cunoasteti reteta. Se bat albusurile spuma tare, apoi se adauga zaharul treptat si se bate in continuare pana se topeste zaharul. Se adauga galbenusurile unul cate unul si apoi faina amestecata cu cacao si praful de copt. Se coace intr-o forma rotunda ( d= 24 cm) unsa cu putin unt si tapetata cu faina, timp de 20 de minute la foc potrivit. Se scoate, se lasa sa se raceasca putin si se rastoarna pe un gratar. Pentru sirop amestecam zaharul cu apa si cu esenta de rom, le punem la fiert si dupa cateva clocote, stingem focul si lasam siropul sa se raceasca.

Pana se raceste blatul si siropul , preparam crema : Zaharul se topeste la foc mic pana se caramelizeaza, apoi se adauga laptele fierbinte amestecand repede. Separat se freaca galbenusurile cu amidonul se adauga siropul fierbinte si se pune pe foc amestecand mereu pana se ingroasa ca o smantana. Adaugam gelatina dizolvata in putina apa rece. Lasam crema sa se raceasca si apoi o amestecam cu frisca si cu albusurile batute spuma.

Blatul il taiem in doua si il insiropam, apoi il umplem cu crema.

Il ornam