Prajitura cu crema de lamaie (televizor)

Prajitura cu crema de lamaie (televizor)

Ingrediente

foaia 1

- 100 gunt unt

- 100 g zahar zahar

- 1 ou

- coaja rasa de lamaie lamaie

- sare sare

- 200 ml lapte lapte

- 400 g faina faina

- 1 lingurita amoniac alimentar sau 1 praf de copt

- 30 g cacao cacao

foaia 2

- 4 oua oua

- 100 g zahar zahar

- 80 g faina faina

- 15 ml zeama lamaie lamaie

siropul

- 150 g zahar zahar

- 400 ml apa

- rom, vanilie

crema

- 200-250 gunt unt gras

- 300 ml lapte lapte

- 50 g faina faina, amidon alimentar sau gris

- 200 g zahar zahar

- vanilie

- 1 lamaie lamaie mare

- plus un borcan de gem acrisor (caise caise)

glazura

- 200 g ciocolata ciocolata neagra

- 100 gunt unt

- 4-5 linguri lapte lapte

Mod de preparare

Foaia 1

se freaca untul moale cu zaharul, se adauga oul, coaja de lamaie , sarea si laptele, se amesteca, iar la urma se adauga faina amestecata cu praful de copt si cacao, cernute.

Se imparte aluatul in 2 parti egale.

Fiecare foaie se intinde pe dosul unei tavi (aprox 28/44 cm) tapetate cu hartie de copt (foaia se intinde direct pe fundul tavii cu sucitorul si apoi cu mana). Se coc foile 20 min. la foc mediu.

Foaia 2

Se foloseste aceeasi tava ca la foaia 1

Se face un pandispan; se bat albusurile cu un praf de sare, se adauga zaharul si zeama de lamaie, se bat din nou bine (cand rastorn castronul sa nu cada). Se adauga galbenusurile, se amesteca usor, iar apoi se incorporeaza faina. Se pune compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu ulei sau unt si se coace la foc mediu 20 min.

Se scoate blatul trecand un cutit cu lama lunga pe sub el si se suprapune peste celelalte foi.

Crema

faina se dilueaza cu 150 ml lapte, cu grija sa nu faca cocoloase (eventual se trece prin sita de ceai). Restul de lapte cu zaharul si coaja de lamaie se fierb la foc mic intr-un vas de 1 litru. Se adauga treptat laptele cu faina, amestecand mereu, pana se ingroasa, ca o ciulama. Se ia de pe foc, se adauga zeama de lamaie si vanilia si se raceste pana ajunge la temperatura degetului. Se adauga untul foarte moale, in doua reprize, amestecand mereu pana la incorporarea completa. Crema trebuie sa fie moale, ca sa fragezeasca foile.

Aranjarea

In tava in care s-au copt foile se pune un blat de cacao (foaia 1) si se stropeste treptat cu 1/3 din sirop. Din hartie alba se face o rama in jurul blatului (se pot prinde cu ace de gamalie intre ele), pentru a nu curge crema. Se intinde peste foaie jumatate din crema de vanilie.

Blatul de pandispan (foaia 2) se unge cu un strat de gem de caise (sau alt gem acrisor). Se aseaza peste prima foaie unsa cu crema, cu gemul in jos, si se insiropeaza. Deasupra se intinde a doua jumatate din crema de vanilie.

Al doilea blat de cacao (foaia 1) se stropeste cu sirop pe fata care se va aseza peste crema. Se aseaza foaia peste celelalte, cu fata cea mai neteda, care nu a fost stropita cu sirop, in sus.

Se preseaza toate foile cu mana si se pune tava in frigider.

Se face glazura. Se topeste ciocolata pe foc mic sau la microunde, se adauga untul si laptele si se amesteca pana la omogenizare. Se scoate tava din frigider si se toarna glazura peste foi, niveland cu o paleta. Se pune in frigide pentru cateva ore sau pana a doua zi.

Se scoate tava din frigider, se indeparteaza hartia si se taie prajitura cu un cutit lat. Pentru a se taia frumos, cutitul se spala cu apa calduta inainte de fiecare taietura.

Are aspect de tort si este foarte spornica si foarte buna.