Dorada la cuptor

Dorada la cuptor

Ingrediente

- 2 bucati dorada

- 4-5 cartofi cartofi potriviti

- 1 ceapa ceapa mare (cca 150 gr)

- 1 morcov morcov

- 1 legatura patrunjel

- 5 catei usturoi usturoi

- 1/2 lingurita turmenic

- 1/2 lingurita vegeta de casa macinata

- 6 linguri ulei

- 2 lamai

- sare sare, piper piper

Mod de preparare

Se taie cartofii si morcovul rondele subtiri si ceapa solzisori. Se aseaza legumele intr-o tava si se presara cu sare si piper dupa gust.

Tocam patrunjelul marunt, se amesteca cu usturoiul strivit, turmenicul (va da culoare frumoasa sosului la final), vegeta si putina sare. Se adauga uleiul incet, cate o lingura o data si se piseaza totul pentru a obtine o pasta (sau se paseaza in blender). Cand pasta e gata adaugam in ea cam 150 ml apa.

Turnam sosul de patrunjel peste legume, amestecam bine si acoperim tava cu folie de aluminiu. Dam la cuptor la 200 grade pentru 25-30 minute.

In acest timp, pestii curatati si spalati ii uscam cu servetele de hartie. Ii crestam pe o parte (in 3-4 locuri), tinand cutitul pe diagonala. Presaram sare peste tot, inclusiv in interior. Apoi stropim pestii cu sucul de la 1 lamaie (cate 1/2 lamaie pentru fiecare peste) si lasam sa stea la temperatura camerei pana legumele sunt gata.

Scoatem folia de aluminiu si asezam dorada deasupra. Presaram putin piper peste pesti.

Dam tava iar la cuptor pentru 25 minute, apoi pornim grillul (focul sa vina de deasupra) si mai lasam la cuptor cca. 3-5 minute, pana dorada prinde o crusta frumoasa.

Scoatem tava din cuptor si presaram patrunjel tocat, iar in inciziile de deasupra pestelui introducem jumatati de felii de lamaie.