- 110 ml lapte
- 3 linguri zahar
- 25 gr drojdie sau (15 gr uscata)
- 350 gr faina
- 2 oua
- coaja rasa de portocala
- 1 lingurita esenta vanilie
- 1 lingurita esenta rom
- 1 praf de sare
- 125 gr unt
- 5 linguri zahar pentru unt
- 250g nuca macinata
Incalzim laptele putin cu cele 3 linguri de zahar, punem drojdia si amestecam bine.
Intr-un bol cernem faina, punem ouale usor batute, sarea si aromele.
Adaugam amestecul de lapte cu drojdie, amestecam bine cu lingura si framantam pe masa tapetata cu putina faina, pana aluatul devine nelipicios si ingredientele sunt bine incorporate.
Se lasa la odihnit 10 min.
Untul il amestecam cu 5 linguri de zahar.
Intindem foaia de aluata aprox. de 3mm grosime, 60x40 cm.
O ungem cu untul amestecat cu zahar.
Deasupra presaram nuca macinata si presam putin cu mainile sa intre nuca in unt.
Rulam foaia strans pe latura mare si taiem 11 rulouri mici de aceasi dimensiune. Le asezam intr-o cratita sau o forma cu pereti detasabili de 24cm unsa cu unt, cu distanta intre ele pentru crescut si le lasam 1 ora la crescut intr-un loc caldut.
Dupa acest timp dam cratita in cuptorul incalzit in prealabil la 170-180 de grade timp de 30-40 min. pana se rumeneste frumos.
Cand cozonacul este rece il putem taia felii.
Este foarte gustos si foarte frumos.