- 500 g faina cernuta
- 250 ml lapte cald
- 75 g unt la temperature ca
merei
- 3 galbenusuri
- 100 g zahar
- 10 g drojdie uscata
- vanilie
- coaja de portocala
- 1 praf de sare
umplutura
- 3 albusuri
- 2 linguri de zahar
- 1 praf de sare
- esenta rom
- 200 g nuca macinata
- 1 lingura de cacao
- 100g rahat taiat cubulete
Drojdia se pune intr-un bol, se adauga 2 linguri de faina, 1/2 lingura de zahar, putin lapte, se amesteca bine si se lasa maiaua la crescut.
Intr-un bol mare se pune faina, galbenusurile, maiaua crescuta, se amesteca bine, turnand treptat restul de lapte în care s-a dizolvat zaharul. Dupa ce s-a incorporat toata faina se adauga treptat untul moale, sarea si mirodeniile. Se framanta pana aluatul devine fin si elastic. Eu am folosit robotul de bucatarie si a iesit foarte bine.
Se pune aluatul intr-un castron uns cu ulei, se acopera cu o folie de plastic si se lasa la crescut intr-un loc caldut aproximativ o ora sau pana isi dubleaza volumul.
Intre timp albusul se bate spuma cu un praf de sare, 2 linguri de zahar si putina esenta de rom. Nuca macinata se amesteca cu o lingura de cacao si se incorporeaza in albusul batut spuma.
Dupa ce aluatul a crescut, se unge masa cu ulei, se rastoarna aluatul pe masa si se taie in doua parti egale. Se intind doua foi groase de un centimetru, se ung cu amestecul de nuca, se presara cubuletele de rahat si se ruleaza usor. Se obtin doua rulouri care se impletesc si se aseaza in tava de cozonac tapetata cu hartie de copt si unsa cu unt sau ulei in prealabil.
Tava cu cozonacul se mai lasa la crescut 15-20 minute. Se unge cozonacul cu ou batut si se presara zahar tos (brun). Se coace cozonacul in cuptorul preincalzit la 180 grade (foc mediu) timp de 40-45 minute, pana se rumeneste deasupra.
Cozonacul se scoate din tava dupa ce s-a racorit putin.
Este foarte bun, aromat si foarte pufos.